Home

Rechtbank Noord-Holland, 13-03-2017, ECLI:NL:RBNHO:2017:2604, 5683527 AO VERZ 17-19

Rechtbank Noord-Holland, 13-03-2017, ECLI:NL:RBNHO:2017:2604, 5683527 AO VERZ 17-19

Gegevens

Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak
13 maart 2017
Datum publicatie
31 maart 2017
ECLI
ECLI:NL:RBNHO:2017:2604
Zaaknummer
5683527 AO VERZ 17-19

Inhoudsindicatie

Werknemer is terecht op staande voet ontslagen wegens een schending van het overeengekomen relatiebeding, de geldende gedragsregels en de verplichtingen als werknemer.

Uitspraak

Afdeling Privaatrecht

Sectie Kanton - locatie Zaanstad

Zaaknr./rolnr.: 5683527 \ AO VERZ 17-19

Uitspraakdatum: 13 maart 2017

Beschikking in de zaak van:

[X] ,

wonende te [woonplaats]

verzoekende partij

verder te noemen: [verzoeker]

gemachtigde: mr. R.P. Zieltjens

tegen

de besloten vennootschap Pex Time B.V.,

gevestigd te Zaandam

verwerende partij

verder te noemen: Pex Time

gemachtigde: mr. J.F.M. Kappé

1 Het procesverloop

1.1.

[verzoeker] heeft een verzoek gedaan om ten laste van Pex Time een billijke vergoeding toe te kennen. Pex Time heeft een verweerschrift ingediend.

1.2.

Op 27 februari 2017 heeft een zitting plaatsgevonden. De griffier heeft aantekeningen gemaakt van wat partijen, mede aan de hand van pleitaantekeningen, ter toelichting van hun standpunten naar voren hebben gebracht. Voorafgaand aan de zitting heeft [verzoeker] bij brief van 23 februari 2017 nog stukken toegezonden.

2 De feiten

2.1.

Pex Time maakt onderdeel uit van de PDA Group en is een onderneming die zich onder meer bezig houdt met de distributie van horlogemerken en horlogebanden.

2.2.

[verzoeker] , geboren 25 januari 1960, is op 1 maart 2013 in dienst getreden bij Pex Time, in de functie van Brand Manager, met een salaris van € 3.750,00 bruto per maand.

2.3.

Voorafgaand aan zijn dienstverband met Pex Time exploiteerde [verzoeker] een eigen onderneming, Pex Horba B.V., die in dezelfde branche actief was als Pex Time. Pex Horba B.V. is in februari 2013 failliet gegaan.

2.4.

In de schriftelijke arbeidsovereenkomst van 1 maart 2013 staat onder meer het volgende:

Artikel 8 Non concurrentie

(...)

2. Het is de werknemer verboden voor zichzelf of voor anderen direct of indirect, tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst evenals twee jaar daarna relaties van de werkgever, daaronder begrepen (potentiële) relaties, te benaderen anders dan in het kader van deze overeenkomst.

Artikel 9 Werk voor derden

Werknemer zal zonder uitdrukkelijke toestemming van werkgever geen werkzaamheden voor derden verrichtte gelijk of naar aard gelijk aan voor de werkgever te verrichten werkzaamheden en zich onthouden van zaken doen voor eigen rekening.

Artikel 10 Geheimhouding

Werknemer zal tegenover derden alsmede collega’s tijdens en na de dienstbetrekking bijzonderheden of informatie betreffende werkgever of betreffende zakelijke relaties van werkgever, geheimhouden, tenzij werkgever toestemt in het doen van dergelijke uitlatingen. (...).”

2.5.

In een e-mail van 19 augustus 2016 is aan de medewerkers van Pex Time een addendum op het interne handboek toegezonden. Dat addendum bestaat uit een gedragscode voor internetgebruik, computernetwerk en e-mail. In dat addendum staat onder meer het volgende:

“(...) Zakelijke informatie (documenten en e-mails) mogen, zonder schriftelijke toestemming van de directie, niet worden doorgestuurd naar een eigen privé e-mailadres dan wel naar e-mailadressen van derden.

Op geen enkele wijze mogen de belangen van de PDA Group worden geschaad.

Medewerkers die de beschikking hebben over documenten, waaronder algemene omzetinformatie, dealerlijsten, bezoekrapporten, merk- en productinformatie, is het verboden deze informatie op andere gegevensdragers op te slaan dan de gegevensdragers die de PDA Group toebehoren.

Bedrijfsgegevens en/of zakelijke e-mails die vóór de toezending van deze gedragscode op een andere gegevensdrager waren opgeslagen of hiernaar verzonden zijn, dienen per direct verwijderd te worden.

Indien de werknemer zonder schriftelijke toestemming deze gedragscode overtreedt dan kan dit leiden tot ontslag op staande voet (...).”

2.6.

Vanaf september 2016 is er contact geweest tussen [Y] (hierna: [Y] ), medewerker van Di-Modell, en [verzoeker] . Di-Modell is één van de leveranciers waarmee Pex Time een distributie-overeenkomst heeft. In dat contact is onder andere gesproken over de indruk die bij [Y] bestond dat Pex Time (ook) een distributie-overeenkomst zou (willen) aangaan met Morellato, een concurrent van Di-Modell, en over de omstandigheid dat [verzoeker] in overleg was met Pex Time over een beëindiging van de arbeidsrelatie en voor zichzelf wilde beginnen.

2.7.

In de loop van 2016 zijn partijen in gesprek getreden over het beëindigingen van de arbeidsovereenkomst. Dat heeft ertoe geleid dat partijen op 26 oktober 2016 een vaststellingsovereenkomst zijn aangegaan waarbij de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden is beëindigd op 1 maart 2017. Daarbij zijn ook andere afspraken gemaakt, waaronder de volgende:

“(...) Na beëindiging van de arbeidsovereenkomst is geen sprake van een concurrentiebeding noch van een boetebeding (...)

Werknemer zal alle informatie waaronder adressenbestanden, dealerlijsten en omzetlijsten die hem ter beschikking zijn gesteld, inleveren dan wel vernietigen (...)

Partijen zullen zich onthouden van het doen van mededelingen, van welke aard, in welke vorm en aan wie dan ook, die de belangen en de eer een goede naam van de andere partij op enigerlei wijze zullen kunnen schaden (...).”

2.8.

Gedurende de laatste maanden van de arbeidsovereenkomst heeft [verzoeker] zijn functie als Brand Manager niet meer vervuld, maar heeft hij werkzaamheden in het magazijn verricht. In een e-mail van 10 oktober 2016 van [Z] (hierna: [directeur] ), directeur van Pex Time, is aan [verzoeker] onder meer meegedeeld dat collega [Q] (hierna: [manager] ) per 1 november 2016 is aangesteld als Brand Manager.

2.9.

[verzoeker] heeft met een e-mail van 17 november 2016 de gehele adressenlijst van klanten van de PDA Group aan zijn privé e-mailadres gestuurd.

2.10.

In een e-mail van 5 december 2016 heeft [verzoeker] het volgende geschreven aan [Y] :

“Dear Peter,

His answer does not surprise me. Instead of saying sorry it’s always the other side who is wrong, in this case you are the bad guy. Some self reflection is him unknown. It’s all your fault and he is always right, this is how I know him over the last four years.

The good news is when you indeed stop supplying Pextime from 5th of january 2017 the end of the business relation ship is there. Don’t forget that he will let you down anyway the moment everything is settled with Morellato. He is an emotional manager and unfortunately his not fair.

For Di-Modell it will be in the beginning hard to deal with a decrease of turn-over but I’am sure that my new company, who has focus only on Di-Modell and Wilson straps, at the end of the day, at least achieve the same results as Pextime or even better, this is the goal.

I hope you have fade in our partner ship and I will do everything to make it succesfull fot the both of us. (...).”

2.11.

In een e-mail van 9 december 2017 heeft [verzoeker] een afspraak gemaakt om voor een volgend gesprek op 4 januari 2017 naar Di-Modell in Duitsland te komen.

2.12.

In een e-mail van 13 december 2016 heeft [manager] aan Di-Modell laten weten dat een levering niet werd geaccepteerd. Daarop is van de kant van Di-Modell aan [verzoeker] gevraagd om uitleg daarover, waarna [verzoeker] bij e-mail van 13 december 2016 heeft gereageerd met de opmerking:

“Holy shit.

In call you “im Mittag”.

They are now already playing games”.

2.13.

In een brief van 15 december 2016 heeft Pex Time aan [verzoeker] bevestigd dat hij op die datum op staande voet is ontslagen. In die brief is daarover het volgende vermeld:

“Wij hebben vastgesteld dat jij aanwijsbaar directe contacten onderhoudt, met een ieder geval één leverancier, met de kennelijke bedoeling om in 2017 horlogebanden onder het merk Di-Modell en Bear te gaan verkopen terwijl jouw arbeidsovereenkomst met Pextime BV nog tot 1 maart 2017 voortduurt. Wij zijn – zoals je bekend is – op dit moment distributeur van de merken Di-Modell en Bear.

De mail was ondertekend met de naam PexHorba hetgeen niet kan en mag omdat Pex horlogebanden (Horba) een merk is dat door Pextime wordt gevoerd en wij de activiteiten van PexHorba in 2013 hebben overgenomen.

Jij heb daarnaast, terwijl jouw dienstverband nog tot 1 maart voortduurt, voor 4 januari 2017 een afspraak staan om de firma Di-Modell te bezoeken, met kennelijk eveneens de bedoeling om de mogelijkheid te bespreken dat jij beide horlogebandenmerken voor Nederland wilt gaan distribueren.

Van enig bezoek aan onze leverancier heb je ons niet in kennis gesteld, terwijl je dat in de uitoefening van jouw dienstverband had behoren te doen. Deze afspraak is derhalve zonder ons medeweten en zonder onze instemming op persoonlijke titel gemaakt.

In de arbeidsovereenkomst onder artikel 8 staat:

Het is de werknemer verboden voor zichzelf of voor anderen (...) tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst (...) relaties te benaderen anders dan in het kader van deze overeenkomst.

Wij constateren dat je deze bepaling van de arbeidsovereenkomst hebt overtreden.

Daarnaast schend jij mijn goede naam door allerlei uitspraken te doen die niet alleen onjuist maar vooral buitengewoon grievend zijn. Jij zet mij tegenover onze leverancier neer als iemand die onbetrouwbaar is en kennelijk ‘een spelletje’ zou spelen met deze leverancier. Je schendt hiermee een direct bedrijfsbelang aangezien jij hiermee onze relatie met deze leverancier doelbewust op het spel zet. Wij constateren dat je wederom een bepaling van de arbeidsovereenkomst hebt overtreden. Daarnaast is het voorgaande in strijd met de vaststellingsovereenkomst die wij hebben gesloten. (...)

Zoals je bekend is, geldt binnen ons bedrijf een IT gedragscode. Deze gedragscode is op 19 augustus als addendum toegevoegd aan het bestaande handboek en aan alle medewerkers toegezonden, dus ook aan jou. Hierin staat zeer duidelijk vermeld dat er zonder schriftelijke toestemming geen zakelijke informatie naar derden of naar een eigen privémailadres gestuurd mag worden en voor zover dat wel gebeurd was, deze verwijderd moest worden. Er staat zelfs vermeld dat overtreding van deze gedragscode kan leiden tot ontslag op staande voet (...).

Op 17 november heb jij ons volledige adressenbestand, dat op een aparte harde schijf op onze server staat, per mail naar jouw privémailadres gestuurd.

Dit adressenbestand is door mij persoonlijk gemaakt en betreft het moederbestand waarin alle adressen zijn vastgelegd en worden bijgehouden, waaronder e-mail adressen van alle klanten en niet-klanten. In deze lijst is tevens opgenomen welke klant, welk merk verkoopt.

Wij constateren dat jij de IT gedragscode hebt geschonden. (...)

Helaas kunnen wij – alles overwegende – tot geen andere conclusie komen, dan dat jij op grove wijze de plichten, die de arbeidsovereenkomst en de vaststellingsovereenkomst met zich meebrengen, hebt veronachtzaamd en overtreden. Op grond daarvan is voortzetting van de arbeidsovereenkomst voor ons onaanvaardbaar en zien wij redenen om het dienstverband met onmiddellijke ingang te beëindigen.”

2.14.

In een brief van [Y] van 23 februari 2017 aan [verzoeker] wordt gesteld dat het voor [Y] begin december 2016 helemaal duidelijk werd dat Pex Time met ingang van 1 januari 2017 in zee zou gaan met leverancier Morellato en dat Di-Modell gelet daarop rekening moest houden met enorme verliezen en omzetverlies. Daarbij is opgemerkt dat Di-Modell niet “der kleine Bruder” van Morellato wilde zijn en dat de PDA Group er daarom van op de hoogte was gesteld dat Di-Modell vanaf 5 januari 2017 niet meer aan de PDA Group zou leveren. In die brief wordt ook aangegeven dat “Diese neue Freiheit” Di-Modell ertoe heeft gebracht om [verzoeker] te vragen of hij onder eigen verantwoordelijkheid in Nederland Di-Modell armbanden zou willen verkopen.

3 Het verzoek

3.1.

[verzoeker] heeft een verzoek gedaan om ten laste van Pex Time een billijke vergoeding toe te kennen van € 30.000,- bruto, op grond van artikel 7:681 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW). Volgens [verzoeker] moet een billijke vergoeding worden toegekend, omdat geen sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet en dat ontslag dus niet geldig is. In dat kader heeft [verzoeker] het volgende aangevoerd.

3.2.

[verzoeker] stelt dat hij geen werkzaamheden heeft verricht ten behoeve van anderen of zichzelf en dat hij geen relaties van Pex Time heeft benaderd, zodat geen sprake kan zijn van een overtreding van artikel 8 van de arbeidsovereenkomst. Daarbij is volgens [verzoeker] Di-Modell ook niet aan te merken als een ‘relatie’ in de zin van artikel 8 van de arbeidsovereenkomst en heeft Di-Modell [verzoeker] benaderd en niet andersom. Verder wijst [verzoeker] erop dat het concurrentie- en relatiebeding van artikel 8 van de arbeidsovereenkomst gelet op de vaststellingsovereenkomst van 26 oktober 2016 zou vervallen per 1 maart 2017, zodat niet valt in te zien waarom [verzoeker] in het kader van het zoeken naar een nieuwe werkkring geen contact zou mogen hebben met Di-Modell. [verzoeker] neemt daarnaast het standpunt in dat hij nooit doelbewust of opzettelijk zou hebben beoogd de relatie tussen Pex Time en Di-Modell te verslechteren of te verbreken, en dat zowel Pex Time en Di-Modell ten tijde van de door Pex Time genoemde uitlatingen van [verzoeker] al het voornemen hadden hun relatie te beëindigen.

4 Het verweer

5 De beoordeling

6 De beslissing